Zámecká zahrada

stálé expozice | přidáno pořadatelem akcí Národní památkový ústav
Prohlídka zámecké zahrady probíhá samostatně, pomocí informačních cedulí s naváděcími šipkami. Jedná se o styl italské barokní zahrady, jehož základem je ústřední osa, tvořená hlavní cestou, směřovanou na střed zahradního průčelí. Zahrada položená na této ose je tvořena 5 vyrovnávacími terasami, které jsou zpevněné zídkami se schodišti. Ukončena je spodní plochou s bazénem. Pouze terasovité zahrady na západním svahu jsou osově souměrné, na rozdíl od jednoduší verze zahrad jižního svahu. Zajímavostí zahrady je stavba lehkého vojenského opevnění tzv. řopíku. Pro návštěvníky jsme připravili zážitkovou prohlídku se svíčkou, s informacemi uvnitř řopíku, na které se například dozvíte, kdy jeho stavba probíhala, kudy vedla celá linie opevnění, kolik stála stavba takové malé pevnosti a další zajímavé informace. Na terasách je možné také navštívit sklepení, které je součástí zahrady.

Zahrada patří k jedněm z mála zachovalým italským zahradám u nás v Čechách. Součástí zahrady je tzv. řopík –stavba lehkého vojenského opevnění z roku 1937.
V letních měsících, kdy je zahrada provoněná kvetoucími popínavými růžemi, je také oblíbeným místem svatebních obřadů

Pořadatel akce

Stekník (zámek), tel. 778 486 747

Stekník (zámek)
okres Louny, Ústecký kraj

Zámek ve správě Národního památkového ústavu
Rokokový zámek prošel dlouhodobou rekonstrukcí. Byl původně vrchnostenským sídlem postaveným kolem r. 1650. Ve druhé polovině 18. stol. rokokově přestavěn. Zámek má terasovité zahrady a bohatý soubor barokních soch.
[zdroj hrady.cz]
kliknutím zobrazíte polohu na Mapy.cz
oficiální web
Mapy.cz
Google Maps
Hrady.cz
Wikipedia

Inzerce

Náhodné video