3/8
Bitva na Mělníku aneb Dvanáctá bitva Rytířů Mělnických

ukázky řemesel | bitvy | vystoupení | fireshow | jarmarky | hudební koncerty | draví ptáci, sokolník | workshop
sobota 3. 8. 2024 (14:00 – 22:00)  (za 30 dní)
Tak a máme tu již dvanáctý ročník naší akce: Bitva na Mělníku aneb dvanáctá bitva Rytířů Mělnických - 3.8.2024, kterou opět pořádají Rytíři Mělničtí za pomoci jejich přátel z SHŠ Bakaláři. Akce se jako v letech minulých koná v prostoru Hořínského parku. Kdo zde již byl, ví jak nádhernou kulisu nám na akci dělá i zámek Mělník. Bude to akce trochu jiná než předchozích jedenáct ročníků. Změna nebude velká, ale rozhodně výrazná.

Příběh letošní bitvy bude v duchu příběhu, který se odehrává na konci 13. století, a to těsně před a po roce 1274. Proč toto datum? Právě roku 1274 je město Mělník poprvé písemně zmíněno Přemyslem Otakarem II., králem železným a zlatým. Je tomu již 750 let a my vás rádi přeneseme do tohoto období, kdy Evropa je zmítána nepokoji, kdy Litevci se pokouší z českých rukou vyrvat město Královec (Kaliningrad) a u nás doma v Čechách podlý Záviš z Falkenštejna usiluje o Kunhůtu Uherskou manželku našeho krále Přemysla Otakara II. Čeká vás příběh válečných bitev, pravé lásky, podlé zrady, kruté smrti a spravedlivé odplaty.

Poprvé v dějinách šermířských bitev bude to, že během bitvy bude hudba hraná živě v podání kapely Blue Cimbál, pro kterou složil hudbu a text Roman Veverka. Nikdy nikdo nic zatím něco podobného neudělal, proto to bude překvapení nejen pro vás diváky, ale i pro nás účastníky a pořadatele.
Zajímá vás jak tento příběh bitvy dopadne? Přijďte se podívat 3.8.2024.

Dobově bude tento příběh zařazen do konce 13. století, proto se dějově opřeme oděním o období gotiky, ale vzhledem k potřebám postav udatných litevců a uherských válečníků jsou vítáni i zástupci RS (vikingové). Jistě si páni vyznávající gotiku rádi poměří v bitvě své umění s pány vikingy.

Důležité upozornění se týká krytí hlavy. Bez přilby nebude nikdo vpuštěn do hlavních bojů, které by letos měly být opravdu velké. Jedinou vyjímku tvoří hlavní postavy příběhu.

Místem konání akce Bitva na Mělníku aneb Jedenáctá bitva Rytířů Mělnických - 5.8.2023 bude již po jedenácté v Hořínském parku u Mělníka. Výše je uveden odkaz na mapku a nebo použijte souřadnice GPS: 50°2053.751 N, 14°2810.197 E

Termín konání je od 2.8.2024 do 4.8.2024. V pátek 2.8.2024 bude nájezd šermířů. V sobotu 3.8.2024 dopoledne nácvik, ve 14:00 zahájení akce, odpoledne cca v 18:00 vlastní bitva. Cca v 15:00 bude uspořádán turnaj o věcné ceny (jako v letech minulých to budou klobásky, salámky, keramika z výtvarné dílny Kopretina a mělnická vína). V neděli 4.8.2024 balení, úklid a odjezd do vašich domovů.
Vlastní program celé akce pro návštěvníky bude od 3.8.2024 14:00 do 3.8.2024 22:00

Jakékoliv dotazy ohledně zbrojí, zbraní v případě vašich nejasností konzultovány. Pokud budete váhat, tak nám pošlete maila s fotkou a my vám rádi řekneme jestli je to ok či nikolivěk. Stánkaři, kteří se budou této akce účastnit se musí povinně nahlásit buď na e-mail: petr@rytirimelnicti.cz nebo martina@rytirimelnicti.cz, nebo telefonicky na telefony 724 658 955 (Petr), 724 658 954 (Martina).

Důležitou informací je skutečnost, že letošní příběh se odehrává ve 13. století za vlády Přemysla Otakara II. krále železného a zlatého, proto v příběhu bitvy nemůžeme poskytnout prostor pro palné zbraně. Ale jelikož vás střelců si vážíme, máme mezi vámi spoustu kamarádů a vy jste vždy byli tou hlasitou ozdobou bitev, které jsme pořádali. Proto jsme si pro vás připravili zbrusu novou střeleckou soutěž, která se bude konat v rámci programu akce, pod názvem Mělnická prda. Jak název napovídá, ano půjde o nejhlasitější výstřel, který bude změřen naší odbornou porotou. Soutěže se mohou zúčastnit pouze otormentované ruční palné zbraně (píšťaly, hákovnice a jim podobné palné zbraně).

Zázemí pro vás účastníky bitvy se snažíme udělat minimálně ve stylu bitev, které jsme pořádali dříve. Ve stručnosti lze jen říci, že na vás čeká slušně velký plac pro dobové stany (bubliny a jiné nedobové stany budou separovány mimo historické stany). Parkování pro vaše ocelové oře (účastníků bitvy, nikoliv návštěvníků) je také zajištěno. Sociální zařízení (toalety, pitná voda). Nesmíme zapomenout uvést, že na vás kdo budete v sobotu na nácviku poukázka na limonádu před bitvou a pivečko po bitvě. Je nutné dbát na pitný režim

Co s sebou? Pláty, kroužky, prošívky, ale i hadráři si najdou své místo. Meče, sekery, palcáty, dřevcové zbraně také (ale budou redukovány, kdyby měly narušit chod děje a scénáře), luky, kuše... no prostě si vezměte s čím se vám nejlépe bojuje, tak aby jste pobavili diváka, sebe, ale nezabili své soupeře; o)

Chcete- li se bitvy zúčastnit a nebo máte nějaké dotazy, pošlete nám e-mail na petr@rytirimelnicti.cz nebo martina@rytirimelnicti.cz. Sdělte nám jméno skupiny, nebo aspoň zástupce, když přijedete jako jednotlivci, kontakt na vás (e-mail popř. telef. číslo) a počet účastníků akce (šermující, lukostřelci, nebojující do bitvy (vesničani a pod.) a doprovod).

Stánkaři pokud se rozhodnete přijet na tuto akci, pošlete nám e-mail na petr@rytirimelnicti.cz nebo martina@rytirimelnicti.cz, kde nám popíšete co a s čím máte za stánek. My vás obratem budeme informovat, zda je vaše nabídka pro nás akceptovatelná, či nikoliv. Vítaná jsou dobová řemesla. Vzhled stánku musí být rovněž dobový, rovněž tak kostým obsluhy v něm.

Rytíři Mělničtí si vás dovolují přátelsky pozvat na tuto akci. Budeme se těšit na ty, které již známe a další, které poznáme.
PROGRAM AKCE:14:00 - Slavnostní zahájení
14:05 - PADUANA HISPANICA - středověká hudba
14:35 - RYTÍŘSKÝ TURNAJ - klání rytířů a bojovníků v turnaji lehkooděnců a těžkooděnců
15:15 - VAMPYRUS IUVENILIS - historické tance
15:30 - ALCHYMISTA BAVOR – divadelní alchymistické vystoupení
16:00 - MĚLNICKÁ PRDA - soutěž střelců z historických palných zbraní
16:45 - ERGO - novostředověká hudba
17:15 - VAMPYRUS IUVENILIS - historické tance
17:30 - PADUANA HISPANICA - středověká hudba
18:00 - BITVA - 750 let Mělníka - hudba v bitvě bude hrána naživo v podání BLUE CIMBAL
19:30 - ERGO - novostředověká hudba
20:00 - NAVOSTRO - Česko- skotská rocková kapela z Mělníka
21:15 - Petr Dragon Kozák – fire show

CENÍK VSTUPNÉHO NA AKCI
DĚTI do výšky 1 m ………….. …………….. ZDARMA
DĚTI do 15- ti let ……………………………. 100,- Kč
od 15- ti do 99- ti let ………………. ……… 200,- Kč
RODINNÉ VSTUPNÉ (2 + 2) …….. ….... 500,- Kč

V průběhu akce vám budou k dispozici ukázky dobových řemesel, ukázky zbraní a zbrojí, jarmareční stánky, dobové krčmy, sokolník s dravci, ale i stánky soudobé z mělnického regionu jež chceme ve svém konání v rámci oslav 750 let Mělníka podpořit.

Pořadatel akce

Bitva na Mělníku aneb Dvanáctá bitva Rytířů Mělnických

Mělník
okres Mělník, Středočeský kraj

Místa v okolí:
[0.7 km] Mělník (zámek)
[4.9 km] Dolní Beřkovice
[5.1 km] Lhotka (u Mělníka)
[6.6 km] Liběchov (zámek)
[9.8 km] Přívory
[10.3 km] Korycany (u Neratovic)
[10.4 km] Neratovice
[11.1 km] Všetaty
[11.8 km] Kokořín (hrad)
[12.6 km] History park (Ledčice)
[13.8 km] Štětí
[13.8 km] Veltrusy (zámek)
kliknutím zobrazíte polohu na Mapy.cz
oficiální web
Mapy.cz
Google Maps
Wikipedia
Facebook

Hořínský Lesopark, Hořín 2

Inzerce

Plesy, slavnosti, jarmarky, svatby, oslavy...
Skupina finančně podporuje činnost serveru Sermiri.cz

Video z místa konání