F. F. Šamberk: Jedenácté přikázání | Jindřichohradecká činohra

pátek 5. 7. 2024 (21:30 – 23:00)  tuto akci již nestihnete 
Město Jindřichův Hradec a Jindřichohradecká činohra uvede 5. a 6. července vždy od 21:30 na třetím nádvoří Jindřichohradeckého hradu a zámku komedii Františka Ferdinanda Šamberka „Jedenácté přikázání“.

František Ferdinand Šamberk byl člověk nadaný všemi dary ducha i všemi lidskými slabostmi. Narodil se v Praze v roce 1838 do rodiny obchodníka s máslem. Začal se učit řemeslu, ale seznámil se s Josefem Kajetánem Tylem, díky kterému odešel nejprve na venkov ke kočovné společnosti Zöllnerově, kterou vedl právě Tyl. Řada jeho her se hraje ještě dnes. Nejznámější z nich je asi veselohra o třech jednáních Jedenácté přikázání, které napsal v roce 1881, a které v roce 1935 zfilmoval Martin Frič s Hugo Haasem, Jiřinou Štěpničkovou a Theodorem Pištěkem v hlavních rolích. Jedenácté přikázání zní: „Nezapřeš nikdy ženy své! “ A právě toto přikázání porušil v nejhranější Šamberkově komedii notář Jiří Vobořil. Čtyři staří mládenci si vzájemně odpřisáhli, že se nikdy neožení. A když přijedou navštívit čerstvě ženatého Vobořila, aby s ním oslavili narozeniny, ten jim představí svou manželku jako nemanželskou dceru, jejíž matkou je bytná někdejších studentů Eližběta Vaňousová. S tou měl ale milostný poměr i jiný student Emanuel Střela, který se domnívá, že Emma je jeho dcera a chce ji zaopatřit. Situace se komplikuje nečekaným příjezdem rodičů Emmy a mladší Emminy sestry Julie. Ta se zamiluje do Miloše Jičínského a on do ní. Do toho všeho se plete potrhlý velitel hasičů a ostrostřelců Pecka a vzniká tak spousta komických situací.

Pořadatel akce

Městská kultura Jindřichův Hradec - https://www.facebook.com/kdstrelnice.jh

Jindřichův Hradec (zámek)
okres Jindřichův Hradec, Jihočeský kraj

Zámek ve správě Národního památkového ústavu
Rozlehlý zámecký areál, stojící na místě gotického hradu ze 13. století. Renesanční podobu získal v polovině 16. století. V zahradě stojí pozoruhodný kruhový pavilon – Rondel. Po dvou požárech chátral. Památka zachráněna rekonstrukcí v letech 1906–1926.
[zdroj hrady.cz]
kliknutím zobrazíte polohu na Mapy.cz
oficiální web
Mapy.cz
Google Maps
Hrady.cz
Castles.cz
Wikipedia
Facebook

Inzerce

Zaměření na reenactment doby Václava IV. a rod Vartenberků.
Skupina finančně podporuje činnost serveru Sermiri.cz

Náhodné video