Na okraji keltského světa - výstava

výstavy
pátek 28. 6. 2024 (10:00 – 18:00)  tuto akci již nestihnete 
Do 27. dubna 2025

Archeologická výstava přibližuje poslední čtyři staletí před naším letopočtem, tzv. mladší dobu železnou neboli epochu Keltů. Výstava se zaměřuje region východních Čech s lehkým přesahem i do okolních oblastí a představuje různé způsoby využití krajiny tehdejší společností.
Výstava v lapidáriu Muzea východních Čech se skládá ze tří na sebe navazujících částí

První část přiblíží mladší dobu železnou / laténskou. Poznáte, čím je charakteristická, co stojí na počátku tohoto období a jak vlastně končí, jak se tehdy žilo, v čem se bydlelo, jak Keltové pohřbívali a čím se daná doba odlišovala oproti předcházejícím a nadcházejícím obdobím historie. Pro pochopení využití krajiny vysvětlíme rozdíl mezi tzv. jádry a periferními oblastmi.

Druhá část se detailně věnuje třem příkladům laténských lokalit ve východních Čechách. Jde o dvojici sídlišť a jediné východočeské oppidum – České Lhotice. Jejich prostřednictvím se seznámíte s různým způsobem života Keltů na odlišných typech sídelních lokalit.

Třetí část představí další periferie východních Čech se stopami po mladší době železné, tedy místa mimo hlavní sídelní regiony. Jsou to oblasti Náchodska, Trutnovska, Novobydžovska i hradeckého návrší. Představeny jsou lidské aktivity v Českém ráji i důležitost této lokality jak pro tehdejší obyvatele, tak pro dnešní archeology.

Součástí výstavy jsou také interaktivní prvky. Při vstupu do výstavy je k vidění video s 3 D modelem jedinečné zoomorfní spony z časné doby laténské, tzv. gryfí spony z Hlušiček. Uslyšíte vybrané citáty antických autorů, kteří se o Keltech zmiňují, prohlédnete si 3 D model keltského obydlí, tzv. polozemnice a video s rekonstrukcí podoby největšího oppida na našem území – Závisti u Prahy.

Připravena je i galerie představující zcela unikátní objev z Náchodska, kterým je pravděpodobná keltská svatyně. Na závěr se lze zaposlouchat do tónů karnyxu, keltské bojové trubky.

K výstavě také vznikne story mapa s tématem Českého ráje v rámci mladší doby železné. Zveřejnění je plánováno po letních prázdninách.
3. srpna 2024 od 15 hodin se koná komentovaná prohlídka výstavy.

Pořadatel akce

Muzeum východních Čech v Hradci Králové - https://www.facebook.com/muzeumhk.cz
Na okraji keltského světa - výstava

Hradec Králové
okres Hradec Králové, Královehradecký kraj

kliknutím zobrazíte polohu na Mapy.cz
oficiální web
Mapy.cz
Google Maps
Wikipedia
Facebook

Eliščino nábřeží 465/7

Inzerce

Video z místa konání