Na okraji keltského světa - výstava

výstavy
neděle 15. 9. 2024 (10:00 – 18:00)  tuto akci již nestihnete 
Archeologická výstava přibližuje poslední čtyři staletí před naším letopočtem, tzv. mladší dobu železnou neboli epochu Keltů.

Výstava se zaměřuje region východních Čech s lehkým přesahem i do okolních oblastí a představuje různé způsoby využití krajiny tehdejší společností a skládá se ze tří na sebe navazujících částí:
* První část přiblíží mladší dobu železnou / laténskou. Poznáte, čím je charakteristická, co stojí na počátku tohoto období a jak vlastně končí, jak se tehdy žilo, v čem se bydlelo, jak Keltové pohřbívali a čím se daná doba odlišovala oproti předcházejícím a nadcházejícím obdobím historie. Pro pochopení využití krajiny vysvětlíme rozdíl mezi tzv. jádry a periferními oblastmi.* Druhá část se detailně věnuje třem příkladům laténských lokalit ve východních Čechách. Jde o dvojici sídlišť a jediné východočeské oppidum – České Lhotice. Jejich prostřednictvím se seznámíte s různým způsobem života Keltů na odlišných typech sídelních lokalit.* Třetí část představí další periferie východních Čech se stopami po mladší době železné, tedy místa mimo hlavní sídelní regiony. Jsou to oblasti Náchodska, Trutnovska, Novobydžovska i hradeckého návrší. Představeny jsou lidské aktivity v Českém ráji i důležitost této lokality jak pro tehdejší obyvatele, tak pro dnešní archeology.

Součástí výstavy jsou také interaktivní prvky. Při vstupu do výstavy je k vidění video s 3 D modelem jedinečné zoomorfní spony z časné doby laténské, tzv. gryfí spony z Hlušiček. Uslyšíte vybrané citáty antických autorů, kteří se o Keltech zmiňují, prohlédnete si 3 D model keltského obydlí, tzv. polozemnice a video s rekonstrukcí podoby největšího oppida na našem území – Závisti u Prahy.

Připravena je i galerie představující zcela unikátní objev z Náchodska, kterým je pravděpodobná keltská svatyně. Na závěr se lze zaposlouchat do tónů karnyxu, keltské bojové trubky.

Pořadatel akce

Muzeum východních Čech v Hradci Králové - https://www.facebook.com/muzeumhk.cz

Hradec Králové
okres Hradec Králové, Královehradecký kraj

kliknutím zobrazíte polohu na Mapy.cz
oficiální web
Mapy.cz
Google Maps
Wikipedia
Facebook

Eliščino nábřeží 465/7

Inzerce

Video z místa konání