Ostravská muzejní noc v Národním zemědělském muzeu

muzejní noc | zdarma | výstavy | workshop
sobota 15. 6. 2024 (17:00 – 23:00)  tuto akci již nestihnete 
17:00–23:00 Volná prohlídka výstav

AI/ GRICULTUREAI/ griculture je doprovodná výstava projektu Zemědělství 4.0. Výstava prezentuje vybrané technologie „zítřka“ skrze algoritmy umělé inteligence. V souladu s principy retrofuturismu vycházejí zadávané prompty ze stavu současné zemědělské techniky a zasazují výsledky do světa budoucnosti.

UKRAJINSKÁ POLE ORNÁ A VÁLEČNÁVýstava se zabývá velmi aktuálním tématem ukrajinského zemědělství, které představí v několika perspektivách. Prostřednictvím exponátů, fotografií i virtuální reality vás zavede přímo na Ukrajinu, do míst, kde zuří válečný konflikt. Dozvíte se informace o struktuře a zemědělství na Ukrajině a o jeho významu nejen pro tamní lokální ekonomiku, ale i pro globální svět.

PŘÍHODY LIŠKY BYSTROUŚKYPříběh o lišce Bystroušce vznikl nejprve jako série ilustrací českého grafika a malíře Stanislava Lolka, který ještě před studiem na Akademii výtvarných umění navštěvoval lesnickou školu v Písku. Odtud Lolek čerpal inspiraci pro své kresby. V závěru 19. století vytvořil na dvě stovky kreseb. Poté, co roku 1920 tento materiál získal pro Lidové noviny redaktor Jaromír John (Bohumil Markalous), opatřil Rudolf Těsnohlídek ilustrace textem a vytvořil tak společenskou satiru. Letos si tak připomínáme sté výročí od prvního uvedení Janáčkovy opery a současně 170 let výročí od narození Leoše Janáčka. Výstava je realizována v rámci projektu Rok české hudby, který je pořádán pravidelně v každém roce zakončeném čtyřkou.
17:00–23:00 Volná prohlídka stálých expozic

ZEMĚDĚLSKÁ TECHNIKAStálá expozice zemědělské techniky, která je rozdělena do tří základních tematických celků, a to jsou traktory, stroje na zpracování píce a stroje na zpracování obilovin.
DEPOZITÁŘ POTRAVINPotraviny ze všech stran i ze všech úhlů pohledu, interaktivně a všemi smysly.

GALERIE ČESKÝCH POTRAVINZnáte příběhy českých potravin, které denně kupujete v obchodech a na tržnicích? V expozici čistou galerijní formou prezentujeme výjimečné potraviny z Čech, Moravy i Slezska.
17:00–22:00 Workshopy

AI/ GRICULTURE Pro návštěvníky máme připraven „AI point“, kde s pomocí obrazového generátoru mohou vytvořit různé představy zemědělství. Vytvořte s námi novou výstavu.

19:00–23:00 Táborák a opékání špekáčkůTradiční opékání špekáčků před budovou muzea
vstup volný

Pořadatel akce

Ostrava
okres Ostrava, Moravskoslezský kraj

Místa v okolí:
[3.0 km] Slezskoostravský hrad
[6.5 km] Důl Michal
[8.9 km] Klimkovice
[9.5 km] Rychvald
[9.6 km] Hlučín
[10.3 km] Orlová
[11.5 km] Stará Ves nad Ondřejnicí
[12.1 km] Jistebník
[13.0 km] Darkovice
[13.0 km] Havířov
[13.9 km] Brušperk
[14.0 km] Háj ve Slezsku
kliknutím zobrazíte polohu na Mapy.cz
oficiální web
Mapy.cz
Google Maps
Wikipedia
Facebook

Národní zemědělské muzeum Ostrava, Vítkovice 3033

Inzerce

Pražská hudební skupina ERGO byla založena před více jak 30 lety.
Skupina finančně podporuje činnost serveru Sermiri.cz

Náhodné video