ROGAR - Raně středověká bitva 2024

bitvy
středa 28. 8. 2024 (od 13:00)  tuto akci již nestihnete 
Baldur Rogarson, syn mocného Jarla Rogara, který již hoduje s bohy ve Valhalle, je na svém dvorci stále pevně usazen. Po loňské obchodní výpravě do Kroketeby - Tólggard u Stór Popgardu (aneb, jak to tady místní nazývají Křivá Ves - Lojovice u Velkých Popovic), která se však změnila ve výpravu válečnou, rozhodl se Baldur v letošním roce zůstat doma. Je přeci jen třeba doléčit zranění svých věrných bojovníků a vzhledem k tomu, že z výpravy minulého roku přivezl dostatečné množství zlata, není třeba nikam spěchat.

Léto se již chýlí ke svému konci, krávy i ovce na pastvinách se krásně kulatí, obilí bylo již sklizeno a je ho dostatečné množství na nadcházející zimu. Téměř vše je tak, jak má být…. téměř…..

Baldur i jeho bojovníci se již začínají trochu nudit a vzhledem k tomu, že se v kraji objevilo stádo pěkně vypasených divokých prasat, rozhodl se Baldur uspořádat loveckou výpravu. Válečníci se alespoň procvičí v taktice a zároveň doplní zásoby masa na nadcházející zimu.

Plán byl jednoduchý – lovci se rozdělí na dvě skupiny. První skupina nažene divočáky do rokle, ve které již bude čekat skupina druhá. Tam je obklíčí a pobijí. A tak se také stalo – plán vyšel dokonale. Divočáci byli následně vykucháni a připraveni k odnesení na dvorec. V ten moment se však jednomu z lovců přitížilo a vydal se posadit na vykotlaný pařez ve křoví, který zahlédl při lovu nedaleko. Stáhl kalhoty, usadil se a v tom zahlédl skupinku mužů. Již na první pohled to nebyli místní sedláci – měli krásné koně i zbroje. Také to jistě nebyli obchodníci – žádné zboží ani otroky nevezli. Možná poslové z dalekých krajin?

Muž počkal, až projedou kolem, utřel se utrženým lopuchem (a ano, byla na něm beruška!) a spěchal zpět ke své skupině.

Jen co si Baldur vyslechl, co jeho přítel viděl, vyslal několik svých mužů po jejich stopách s tím, že většina výpravy i s ulovenou zvěří půjde, dle plánu, zpět do opevněného dvorce a večer se všichni sejdou u společné hostiny.
Hostina byla již nachystána, ale skupina mužů, kterou vyslal za projíždějícími muži se stále nevrátila…..

Baldurovi blýsklo hlavou, že to možná nebyli vyslanci, ale zvědové cizí armády, kteří nechtěli být vyzrazeni a jeho muže pochytali - či co ještě hůř, pobili…
Rozhodnutí je rázné – svolání všech bojeschopných mužů ze dvorce i jeho okolí a příprava na boj!

Hostina zatím musí počkat….. Promění se později v hostinu oslavnou. Buďto se bude slavit vítězství, nebo vstup nových bojovníků do Valhally!!!!
Je deváté století křesťanského letopočtu - čas obchodu, čas výprav, čas válek a čas smrti.

Pořadatel akce

Rogar - Raně středověká bitva - https://www.facebook.com/rogarbitva
ROGAR - Raně středověká bitva 2024

Velké Popovice
okres Praha - východ, Středočeský kraj

Místa v okolí:
[2.0 km] Berchtold (zámek)
[3.0 km] Štiřín (zámek)
[3.5 km] Křivá Ves
[5.1 km] Mnichovice
[5.8 km] Pyšely
[7.7 km] Zlenice (hrad)
[7.9 km] Dobřejovice
[7.9 km] Říčany
[8.4 km] Zbořený Kostelec (zřícenina hradu)
[8.7 km] Dolní Jirčany
[9.0 km] Čerčany
[9.9 km] Čestlice
kliknutím zobrazíte polohu na Mapy.cz
oficiální web
Mapy.cz
Google Maps
Wikipedia
Facebook

Křivá Ves

Inzerce

Náhodné video